Onderwijskloof, kans of bedreiging?

3 Okt

kloof1Met erg veel plezier zie ik jaarlijks een flink aantal studenten door ons bedrijf lopen welke een stage of afstudeerproject uitvoeren. Deze stagiairs zijn zoekende in hun keuze naar branche en beroep. Leuk om aan die zoektocht als organisatie te kunnen bijdragen. Dit doen we als bedrijf reactief bij stages en pro-actief bij onder andere gastcolleges en informatiebijeenkomsten bij de diverse opleidingsinstituten.

Onze branche transformeert momenteel in een giga tempo van conservatief naar innovatief en vernieuwend. Al dan niet mede gestuurd door de crisis. Maar hoe dan ook: veranderingen volgen zich in rap tempo op. Lees onder andere mijn eerdere blog over de transitie van conceptueel naar traditioneel over enkele nieuwe ontwikkelingen. Wat bij de bezoeken aan de opleidingsinstituten opvalt is dat deze een vrij rigide karakter hebben.  Dit paste voorheen goed bij de traditionele bouw en vastgoed branche, maar niet bij de nieuwe. Ik heb dan ook de vrees en zie het als bedreiging dat er op korte termijn een grote kloof ontstaat tussen het feitelijke lesaanbod en de gewenste kennis en vaardigheden van leerlingen en stagiairs.

Even opzoeken; de definitie van onderwijs: …. Lees verder op onze nieuwe blogsite

 

Advertenties

4 Reacties to “Onderwijskloof, kans of bedreiging?”

 1. Edwin Vlems oktober 3, 2013 bij 12:04 pm #

  Heel herkenbaar Maarten, wij hebben precies dezelfde ervaringen!

 2. Maarten van Ham oktober 3, 2013 bij 12:07 pm #

  Dank voor je reactie Edwin. Ik hoop dat we als branches bij kunnen dragen aan de goede match tussen vraag en aanbod. Verder hoop ik dat de stage-invullingen een mooie springplank zijn voor onze stagiairs. Groet, Maarten van Ham

 3. regina70 oktober 22, 2013 bij 6:56 pm #

  De kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt zal alleen maar groter worden. Nu kiezen leerlingen in het MBO nog voor een beroep en lopen ze stage in een bedrijf wat hen een passende beroepscontext kan bieden. De minister wil echter weer terug naar brede opleidingen wat betekent dat het bedrijfsleven meer tijd en energie zal moeten steken om starters op de arbeidsmarkt inzetbaar te maken binnen hun bedrijf. Matching tussen vraag een aanbod zal steeds lastiger worden omdat de opleidingen vervagen. Inderdaad; de arbeidsmarkt zal het onderwijs duidelijk moeten maken wat de wensen zijn maar is de wens niet de vader van de gedachte?

  • Maarten van Ham oktober 22, 2013 bij 6:59 pm #

   Dag Regina, dank voor je reactie! Laat de blog een uitnodiging zijn. Enerzijds aan ondernemers om het onderwijs actief op te zoeken, en anderzijds aan het onderwijs om hiervoor open te staan. In dat geval kunnen we samen invulling aan de wens geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: